Coffee talk

‘Crema’

Wanneer onze baristas de bar runnen, durven ze wel eens met termen te jongleren waar de gewone sterveling niets van begrijpt. Daarom plukken we in Coffee Talk een term uit het koffiewoordenboek en leg ik je uit wat die term precies betekent. In no-time spreek je dankzij Coffee Talk een aardig mondje mee met onze baristas. Vandaag: Crema.

Crema (it.) zelfstandig naamwoord

Een espresso met versgebrande bonen is met het oog moeilijk te onderscheiden van espresso die dat niet is. Gelukkig is er één element dat de versheid van het kopje onthult: de crema, of de fijne schuimlaag die bovenop de koffie ligt. Wanneer die perfect is, mag je er zeker van zijn dat de bonen versgebrand zijn.

Dat heeft alles te maken met het proces dat in gang wordt gezet door het branden. Na het roosteren begint de koffie de CO₂ die hij in zich draagt gestaag te verliezen. Hoe langer de bonen ongebruikt op het schap staan, hoe minder CO₂ er overblijft tijdens het zetten van je kop espresso. De crema is het resultaat van het effect dat het brouwproces op de overgebleven CO₂ heeft. Door onder hoge druk water door de koffie te duwen zullen er miniscule CO₂ belletjes ontstaan. Hoe verser de bonen, hoe meer CO₂, hoe meer schuim.

Maar hoe herken je dan een goede crema? De juiste schuimlaag heeft verschillende kenmerken: een hazelnootbruine kleur, de nodige densiteit - lees: geen grote bubbels - en ‘uithoudingsvermogen’ - met andere woorden: een goede crema blijft minstens twee minuten bovenop je koffie liggen. Wil je de densiteit van je crema testen, dan kan je kijken naar de suiker die je eventueel aan je espresso toevoegt. Bij een correct crema blijft de suiker enkele seconden op de schuimlaag liggen voordat hij wegsmelt en in je koffie verdwijnt.

Een belangrijk detail: de crema is in principe enkel een bijproduct en zal de smaak van je koffie niet beïnvloeden. Dus staar je vooral niet blind op het laagje schuim dat op je espresso ligt. Zo zal bijvoorbeeld een arabica koffie een minder goede crema opleveren dan een robusta koffie, maar zal hij wel een dieper smaakprofiel hebben.